Onlangs stuitte ik toevallig op een inspirerende video van Mike Douglas, een idool uit de tijd dat ik mijn wilde haren nog niet verloren was. Douglas, inmiddels vijftiger, is hierin op zoek naar de eeuwige (ski)jeugd en doet dit in Japan. Dat is niet helemaal toevallig. In Japan kan het dumpen als een malle en daarnaast heeft Japan een zogenaamde blue zone. Een blue zone is een regio waar veel mensen ouder dan 100 jaar worden en dat ook bereiken in goede gezondheid. Samen met een lokale professor van het Noordereiland van Japan, Hokkaido, onderzoekt hij alle leefstijlfactoren die hem kunnen helpen om als jonge skigod te blijven rippen. Voor deze blog ben ik de wetenschappelijke literatuur in gedoken om uit te zoeken of er ook bewijs is voor de hypothese dat skiën leidt tot een betere gezondheid. Ik geef je zes redenen waaruit blijkt dat dat zo is.
Skiën draagt bij aan een gezonde leefstijl
Skiën is bewegen en bewegen is een hele belangrijke factor in het handhaven of verbeteren van je gezondheid. In Nederland gebruiken we sinds 2017 de beweegrichtlijn als norm voor een minimale hoeveelheid beweging. Het gaat dan om de hoeveelheid beweging die je wekelijks nodig hebt om je gezondheid op hetzelfde niveau te houden. Deze richtlijn bedraagt 150 minuten per week, matig intensief en verspreid over meerdere dagen. Daarnaast zou een volwassene twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Voor ouderen komt coördinatie- en balanstraining hier ook bij. Voor kinderen geldt dat ze iedere dag minimaal één uur matig intensief en drie keer per week intensief actief zijn. We moeten zo min mogelijk zitten op een dag. In Nederland zijn we helaas Europees kampioen zitten. Door regelmatig te skiën, liefst wekelijks, kun je dus bijdragen aan je gezondheid en krijg je minder snel last van ouderdomsverschijnselen. Skiën is meer dan de dagelijkse dosis beweging en is goed voor wekelijks intensieve momenten.
Skiën maakt je fitter
Skiën heeft een zogenaamd intervalkarakter. Dat betekent een afwisseling van intensieve inspanning en rust. Dit heeft specifieke effecten voor fitheid. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een activiteit als spinning. Uiteraard hangt dit af van de intensiteit waarmee je skiet. Uit onderzoek blijkt dat bij één keer per week skiën er vooruitgang in fitheid te zien is. Dit is in grote lijnen vergelijkbaar met de populaire HIIT-trainingen die je kunt doen.
Skiën maakt je sterker
De krachten die bij skiën op je benen en onderrug komen te staan zijn groot. Dat dit effect heeft op de spierkracht die je krijgt door veel te skiën zie je terug in trainingsvideo’s van wedstrijdskiërs. Bij het maken van een bocht wil de traagheids- en zwaartekracht je uit de bocht trekken en daartegen zet je je schrap. De zogenaamde centrifugaalkracht kan oplopen tot meer dan vijf keer je lichaamsgewicht! Skiën leidt tot dikkere (been)spieren en tot sterkere pezen, voor alle leeftijdsgroepen.
Van skiën krijg je zware botten
Vast wel eens gehoord op een verjaardag: “Ik ben te zwaar, maar dat komt omdat ik zware botten heb.” Kijk goed naar de breedte van de polsen, knieën en enkels en je weet of het klopt. Maar dit terzijde, de zogenaamde botdichtheid neemt toe als je regelmatig skiet. Dat is goed nieuws. Dit is namelijk de maat voor de gezondheid van je botten en een goede voorspeller hoe breekbaar je botten zijn. Omdat de krachten zo groot zijn als je een beetje door skiet, krijgen de botten van je benen, heupen en onderrug prikkels om sterker te worden.
Van skiën ga je beter bewegen
Skiën is een complexe motorische taak die je uitvoert in zeer wisselende omstandigheden en, in de sneeuw, op een steeds wisselende ondergrond. In de kern is het een spelletje waarbij je balanceert. Uit onderzoek blijkt dat skiën een zeer positief effect heeft op veel aspecten van coördinatie in het algemeen en balans en houding in het bijzonder. Dit wordt zowel bij jeugdige, volwassenen als bij oudere skiërs gevonden. Voor de oudere groep draagt dit bij aan betere beweging met veel mogelijke voordelen.
Skiën leidt tot gevoelens van welzijn
Het staat er een beetje cryptisch, maar het feit dat je buiten aan het bewegen bent, draagt enorm bij aan een gevoel van welzijn. Datzelfde geldt specifiek voor skiën. Wetenschappers stelden vast dat het leidt tot positieve mentale effecten. Deze effecten worden ook veroorzaakt doordat de ‘proefpersonen’ skiën beleven als een sociale bezigheid. Het beïnvloedt hun welzijn positief.
Blijf jezelf uitdagen
En hoe liep het nu af met de zoektocht naar de ‘fountain of youth’ van Mike Douglas? Hij kwam tot de ontdekking dat je jezelf moet blijven uitdagen. Het stellen van (haalbare) doelen op alle aspecten van leefstijl (voeding, ontspanning & bewegen) kunnen leiden tot een beter gevoel van positieve gezondheid. Zoveel mogelijk blijven skiën speelt hierin een grote rol. Mede daardoor lukte het hem voor het eerst in jaren zijn ‘signature move’ de D-spin (dubbele rotatie gecombineerd met een salto achterover) te landen.
De moraal van dit verhaal? Er is geen moraal, maar er zijn genoeg redenen om toch te blijven skiën. En dat hoeft niet alleen in de sneeuw. Skiën op de rolbaan vormt de perfecte voorbereiding op jouw wintersport. Daarnaast kan het ook een leuk en uitdagend alternatief zijn voor als je niet op wintersportvakantie gaat.